• Atlaststraat 2 | 8680 Koekelare
  • info@allcasco.be
  • 0478/536 245 of 0473/537 704

Trap het visitekaartje van de woning

De tijd dat trappen louter functionele objecten waren die hoogstens een plaats in de gang verdienden, is definitief voorbij. Tegenwoordig is de trap een volwaardig esthetisch element dat in belangrijke mate bijdraagt tot de specifieke uitstraling van een leefomgeving.


  • Keuze te over

    Trappen heb je in allerhande vormen en formaten. Als je een keuze moet maken, weet dan dat een rechte trap het makkelijkst te gebruiken is, maar ook het meeste ruimte inneemt. Is de ruimte beperkt, dan is een draaitrap vaak beter aangewezen. Hoe steiler de trap, hoe minder plaats hij inneemt. Voor een rechte trap kun je de diepte van de treden bijvoorbeeld beperken tot 19 centimeter, waardoor je slechts 2,66 meter nodig zult hebben. Maar, hoe steiler de trap, hoe moeilijker hij beloopbaar is. Let er ook op dat je zo'n 80 centimeter nodig hebt voor de aanzet van de trap en 80 centimeter boven voor een makkelijke circulatie. Buiten de mogelijke plaatsbesparing, moet je ook rekening met de plaats waar de trap aanzet en waar hij juist moet aankomen. Ook dat kan een rol spelen in de bepaling van het type trap.
    Een tweede vraag is of je voor een doorlopende trap kiest of een trap met een of meerdere overlopen (bordestrap)? Een trap met overlopen biedt het voordeel dat er af en toe eens een rustpauze valt in het omhoog gaan, het grote nadeel is dat de overlopen weer extra ruimte eisen. Als we kijken naar het vorige voorbeeld, heb je voor een draaitrap met overloop zo'n 2,55 meter nodig.
    Verder kun je je ook nog afvragen of je voor een "gesloten" of een "open" trap gaat - met of zonder stootbord als verticale verbinding tussen de treden. In het geval van een gesloten trap moet je ook nog beslissen hoe die treden zich aftekenen in de trapstructuur: met een vlakke of vertande onderzijde - of een combinatie van beide, waarbij de tandstructuur van de treden nog zichtbaar is in de vlakke onderzijde?
    Een open trap laat alleszins meer licht door en is visueel lichter dan een gesloten trap. Maar een gesloten trap biedt dan weer het voordeel dat je de ruimte onder de trap afhankelijk kunt gebruiken, eventueel als gesloten ruimte (berging, toilet,...).
    En wat de treden zelf betreft, is er eveneens heel wat variatie mogelijk: L-treden, Z-treden, bloktreden, zwevende treden (rechtstreeks in de muur bevestigd, zonder verbinding met een trapstructuur of andere traptreden), al dan niet uitspringende treden,...

  • Materialen

    De trappen van Maatwerkcasier kunnen worden vervaardigt in de houtsoort die U wenst daarbij wordt het meest gekozen voor eik en beuk of rubberwood.

  • Leuningen

    Niet enkel de trapstructuur zelf, maar ook leuningen zijn beschikbaar in verschillende designs en materialen. Sommigen zijn gecharmeerd door een volle balustrade, terwijl anderen de voorkeur geven aan een half open balustrade of gewoon een leuning. Deze laatste twee types zijn verkrijgbaar met of zonder tussenstijlen, met of zonder evenwijdige "tussenleuningen", slank, strak en recht of met bolvormen, sculpturen en/of ornamenten,... Een leuning kan een onderdeel van de trapstructuur vormen, of kan er ook volledig los van staan (bijvoorbeeld rechtstreeks bevestigd aan de muur). Wie resoluut de moderne toer op wil of geen nood heeft aan extra steunpunten (de trap bevindt zich bijvoorbeeld tussen twee muren) kan zelfs opteren voor een trap zonder leuning, maar weet dat deze oplossing zeker niet ideaal is voor kinderen en oudere mensen. Ook qua materiaalkeuze zijn de mogelijkheden legio: inox, een combinatie van inox en aluminium, een combinatie van aluminium en glas, een balustrade die integraal uit veiligheidsglas bestaat,... Idem dito voor de treden, die behalve met hout, beton, natuursteen, composiet en glas zelfs bekleed kunnen worden met (koeien)leder, (steen)tapijt of andere alternatieve materialen. Ook treden en leuningen met geïntegreerde ledverlichting of spotjes zijn deze dagen geen vreemd gegeven meer.

  • Zwevende trappen

    De "zwevende" trappen vormen een categorie apart binnen het ruime gamma aan trappen dat tegenwoordig beschikbaar is. Ze lijken deel uit te maken van de structuur van een gebouw en dragen door hun open karakter sterk bij tot het ruimtegevoel in de woning. Ook zwevende trappen kunnen bestaan uit diverse materialen: hout, beton, natuursteen, inox, composiet,... Om de veiligheid te garanderen, is het hier zeker aangewezen om een leuning of een balustrade te voorzien - zeker bij de open varianten met één steunmuur.
    De treden van zwevende trappen worden rechtstreeks verankerd aan of in de muur met behulp van onzichtbare metalen beugels (wapeningsstaven of draadstangen met een bout), zonder dat er sprake is van extra ondersteuning. Deze constructiemethodes zijn in principe niet geschikt voor elk type muur -komen per voorkeur in aanmerking bij zware dragende muren in beton of metselwerk - en brengen enkele voorwaarden met zich mee. Worden ze verankerd in één draagmuur, dan is de breedte van de treden beperkt om de druk op de muur en de metalen beugels binnen de perken te houden. Doorgaans is dat maximaal 90 centimeter, afhankelijk van het materiaal waaruit de steunmuur en de treden vervaardigd zijn. Bij een "zwevende" trap tussen twee muren mag de breedte dan weer groter zijn en kun je ook de draagconstructie een stuk lichter maken. Ook zwevende draaitrappen behoren tot de mogelijkheden. Die worden op dezelfde manier verankerd als de rechte varianten.

  • Invloed op ruimtelijke beleving

    De mogelijkheden voor een trap zijn legio en hangen volledig af van je persoonlijke smaak en de al dan niet beschikbare ruimte. Maar het belang van een juiste keuze is niet te onderschatten. "De opbouw, de uitstraling en de positionering van een trap kunnen de lichtinval, de sfeer en het visueel comfort in een ruimte immers sterk beïnvloeden", weet interieurarchitecte Leen Meyvis. "Een goed ontworpen trap valt niet per se op, net omdat hij een logisch deel van de omgeving vormt. Als je hem maximaal wilt integreren in een bepaalde ruimte, kun je er bijvoorbeeld voor opteren om de vloerbekleding door te trekken op de trap (beton, parket, natuursteen,...). En een aandachtspunt dat vaak uit het oog verloren wordt, is de afwerking: de aansluiting van de balustrade op het niveau erboven, de aansluiting van de plinten tegen de muur,... Tracht deze elementen eveneens mee te integreren, want als die slecht gekozen of uitgevoerd zijn, kunnen ze het charisma van een trapgeheel danig verstoren."

    Een trap speelt met andere woorden een cruciale rol bij de specifieke ruimtelijke beleving in een woning. Maar de balans mag tegelijkertijd ook weer niet te sterk overhellen naar het esthetische, vindt Meyvis. "Functionaliteit is en blijft hoe dan ook het allerbelangrijkste bij een trap, je moet hem als het ware blindelings kunnen oplopen. Een degelijke balustrade of leuning, een goede optrede en een doordachte onderlinge tredeverhouding vormen de absolute basis. Strak afgesneden, rechte L-treden bij een gesloten trap zijn misschien wel mooi, maar niet altijd even praktisch omdat je je voet niet onder de trapneus kunt plaatsen. Z-treden en trappen met een neus of overhellende treden zijn comfortabeler). Het is voor die aspecten dat het ontwerp van je trap van cruciaal belang is, want trappen kunnen wel degelijk strak én gebruiksvriendelijk zijn. En een laatste tip: kies je trap steeds in functie van wie hem gebruikt. Heb je kleine kinderen, zorg er dan voor dat ook zij zich er vlot en veilig op kunnen bewegen: niet te steil, geen te groot hoogteverschil tussen de treden, voldoende verticale stijlen als steun, treden die diep genoeg zijn,... Een trap dient tenslotte toch nog altijd vooral om je te verplaatsen, en niet enkel om naar te kijken."