• Atlaststraat 2 | 8680 Koekelare
 • info@allcasco.be
 • 0478/536 245 of 0473/537 704

DE SFEERVOLLE WOONKAMER

 

De verschillende zones

Een woonkamer heeft meestal meer dan één doel. Ze wordt voor meerdere activiteiten gebruikt. Voornamelijk zal dit zijn om ’s avonds te ontspannen lekker onderuitgezakt in de zetel met je favoriete soap of film op tv. Uiteraard kan hier ook een leuke leeshoek voorzien worden of een bureau.
Natuurlijk hebben al deze zones verschillende verlichting nodig. Tijdens het tv kijken is het bijvoorbeeld niet de bedoeling dat er een fel licht over je heen schijnt. Terwijl je bij het lezen van een boek voldoende licht moet hebben zodat je ogen niet vermoeid geraken.
Al deze factoren spelen mee in waar jij je lichtpunten positioneert en welk soort verlichting er geplaatst wordt. Kies voor een leeshoek geen vaste lichtpunten, ga bijvoorbeeld voor een decoratieve staanlamp. Indien je dan graag eens van indeling wisselt zit je niet vast met de lichtpunten.


De soorten verlichtingstypes
 • Basisverlichting

  Deze verlichting wordt aangesloten op de hoofschakelaar. Dit is de verlichting die je aan het plafond ziet hangen, spots of misschien een mooie luster. Let wel op bij het plaatsen van de verlichting waar je zetel of tv komt. Vermijdt dat hier schijn van de verlichting op valt.

 • Taakverlichting

  Hier kom ik dan terug op het bureau of de leeshoek. Het belangrijke hierbij is dat je rekening houdt met de schaduw. Om hierop in te spelen kies je hier best voor bewegende lampen. Als je dan een andere houding wil aannemen kan je de lamp mee verplaatsen.

 • Sfeerverlichting

  Dit is meer voor ’s avonds. Na een drukke werkdag, voor de tv kruipen met een zacht licht op de achtergrond. Het meest typerende hiervoor zijn uiteraard kaarsen. De dag van vandaag zijn hier natuurlijk ook andere mogelijkheden voor op de markt gekomen. Zo denk ik dan aan dimbare accentverlichting, deze zijn overal plaatsbaar.